torsdag 26. august 2010

Korleis rekruttere lærarar til Vågå?

3000 lærarar forsvann ut av skulesystemet i fjor, medan berre 2700 kom inn. Tal frå SSB viser at vi kan mangle opptil 18 000 lærarar i Noreg i 2020. Dette skjer fordi vi har fleire som går av med pensjon enn dei som utdannar seg til lærarar.

Dette vil gjere at det blir kamp mellom kommunane og skulane om dei beste pedagogane. Allereie no slit kommunar i distrikta med å tiltrekke seg kompetent arbeidskraft. Skal vi klare å få til ein betre skule i Vågå, så er vi nøydd om å lykkast med å rekruttere gode lærarar. Vi må få folk i kommunen vår til å utdanne seg til yrket og at dei kjem attende, og vi må tiltrekke oss kompetanse utanfrå.

Korleis skal Vågå klare å vinne kampen om dei beste lærararkreftane i åra framover? Høgare løn? Betre arbeidshøve (og korleis?)? Rekruttere studentar under utdanning? Betalt utdanning til folk? Gode innspel blir take i mot med takk!

7 kommentarer:

  1. Jeg tror nok arbeidsforhold er nøkkelen. Mer presist - undervisningsforholdene. Gode klasserom med sømløs integrering av teknologi, der alt funker og alt er på plass. Dette gjelder spesielt fag som krever spesialrom, musikk, kunst og håndverk, gym osv - fag der lærerne i alle år har måtte gjøre store kompromisser.

    Forøvrig har jo en del skoler i Oslo hatt stor suksess med det såkalte "østkanttillegget". Her lokkes det med 20000 kroner ekstra i året, tettere oppfølging fra erfarne lærere og mulighet for å få kostnader til PPU (Praktisk pedagogisk utdanning) dekket av skolen. Det siste tror jeg er noe av det viktigste man kan gjøre for å tiltrekke seg nye lærerkrefter - det er mange der ute med sterke faglige kvalifikasjoner som ønsker seg inn i skolen, men som ikke har råd til å miste inntekt for å studere et år.

    Så mitt råd ville være å droppe å automatisk tenke at lønna må opp - gode undervisningsforhold og muligheter for etter- og videreutdanning er vel så viktig.

    SvarSlett
  2. http://www.utdanningsetaten.oslo.kommune.no/getfile.php/utdanningsetaten%20%28UDE%29/Internett%20%28UDE%29/ADP/Bilder/ostkanttillegg.pdf

    SvarSlett
  3. Enig med Kalle! Men ein ting er å rekruttere - ein annan viktig ting er å halde på dei gode lærarane!

    SvarSlett
  4. Takk for innspel!

    Kalle: Kva tenkjer du om undervisningsforholda i Vågå? Kva er bra og kva må bli betre?

    Dekke utgifter til PPU på heiltid vil koste ein del, men er jo mogleg å ta det på deltid slik at ein kan jobbe ved sidan av mens ein tek det. Å gje fri til studier og redusert stilling med kompensasjon kan jo kanskje vere ein moglegheit vi må sjekke ut nærmare.

    Og Gunn: Kva kan vi gjere betre for å halde på dei gode lærarane? Dette er ekstremt viktig, og vi har ikkje råd til å miste fleire gode lærarar!

    SvarSlett
  5. Akkurat nå er jeg litt i limbo - venter med dom til etter flyttinga til ny-gammel-skolen.

    Som musikklærer er det problematisk å ikke ha noe spesialrom - slik situasjonen er nå. Instrumenter og undervisningsmateriell er spredt utover, og om jeg vil ha med meg instrumenter må jeg bære disse - gjerne til et annet bygg.

    Ser stort potensiale i det musikkrommet som nå blir bygget, og hvis innkjøp av instrumenter og utstyr blir slik jeg tror det blir - da kommer jeg til å ha det som plommen i egget etter jul.

    Når det gjelder PPU: en løsning med deltidsstudium med betalt praksis ved skolen tror jeg er en optimal løsning, både økonomisk og praktisk.

    SvarSlett
  6. Her er det vel bare å legge ut aksjer snart?

    http://www.vg.no/sport/fotball/norsk/artikkel.php?artid=10035957

    SvarSlett
  7. JA! Her burde vi definitvt gjere det. Bortsett frå at han ønskjer å undervise i vidaregåande...og at han kanskje betalte studier for han ikkje er naudsynt. Men slike kapasitetar skulle vi hatt i Vågå!

    Håper det blir ein haldbar musikksituasjon på Vågåmo etter jul. Får ikkje gjort mykje om rom og utstyr ikkje er i orden!

    SvarSlett