onsdag 30. juni 2010

Berre 15,2 % med høgare utdanning i Vågå

For nokre dagar sidan kom tal frå Statistisk sentralbyrå som viser utdanningsnivået i ulike kommunar i Noreg. Statistikken viser at Oppland er det fylket i landet med nest-lågast utdanningsnivå, berre "slått" av Hedmark. I Oppland har 17,1 % høgare utdanning inntil fire år, og 3,6 % har over fire år. Til samanlikning er talet i Oslo 28,8 % og 14,9 %.

I Nord-Gudbrandsdalen står det enno "dårlegare" til. I Vågå er det 15,2 % som har høgare utdanning, og i Nord-Gudbrandsdalen er vi berre "slått" av Sel, der 14,7 % har høgare utdanning. Dei andre kommunane i regionen ligg på omlag 16 og 17 %, så det er ikkje store skilnader.

Årsaken til dette er i stor grad at dei som ønskjer å ta høgare utdanning må ut av regionen til dei store utdanningsinstitusjonane, og i liten grad vel dei å kome attende. Det er difor både folk og kompetanse som flytter ut av regionen. Sjølvsagt er det mykje uformell kompetanse som er att, og det er mange som klarar å skape store verdiar og mange arbeidsplassar utan universitetsutdanning. Desse må vi ta vare på, og vi ønskjer fleire som skapar verdiar i regionen, med eller utan formell høgare utdanning, basert på kva vi har i Vågå.

Men er det eit problem at det er lågt utdanningsnivå i Vågå, og viss ja, kva skal vi i så fall gjere med dette?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar